Feestelijk afscheid Juf Marjan

Na bijna 43 jaar onderwijs gaat Juf Marjan met pensioen

Na bijna 43 jaar onderwijs nam juf Marjan van Dugteren (64 jaar), intern begeleider, afgelopen week afscheid van de D.W. van Dam van Brakelschool in Brakel. Ze gaat genieten van een welverdiend pensioen. Tussen het afronden en overdragen van haar taken door werd de gepassioneerde leerkracht vier dagen lang in het zonnetje gezet tijdens “De week van Marjan”.

De week van Marjan
Als je na 43 jaar onderwijs afscheid neemt, waarvan 27 jaar op deze school, dan vraagt dat om waardering, mooie woorden en een feestje. De week van Marjan begon met een aftelplek op het schoolplein. Daarnaast verzorgden verschillende groepen elke dag afscheidslessen voor de juf. Als afsluiting was er een groot feest op donderdag 9 juli. Zo werd een speciaal afscheidslied gezongen, was er een spelletjesochtend en een picknick met alle groepen in de versierde centrale hal. Na de picknick werd Marjan door de school, enthousiaste ouders en oud-leerlingen uitgezwaaid. Donderdagmiddag, na een officieel proost-moment met collega’s en genodigden, ging Marjan voldaan naar huis.

Loopbaan
Marjan begon haar loopbaan 43 jaar geleden op een kleine school in Zuilichem als leerkracht van klas 1, 2 en 3. Marjan: “Het was een school waar toen al een soort van passend onderwijs werd gegeven. Leerlingen hadden persoonlijke begeleiding en konden op eigen niveau en in eigen tempo leren en ontwikkelen. Een droomschool.” Al snel werd Marjan daar zorgcoördinator. Na een fusie tussen twee scholen kwam ze op de huidige locatie in Brakel terecht. “In het begin was het een complete cultuurschok. Het was een traditionele school. Er waren geen persoonlijke leerlijnen. Om van twee onderwijsconcepten één nieuw concept te maken kost veel tijd.” In 2001 deed ze een opleiding tot intern begeleider (IB’er). Die functie heeft ze de laatste 19 jaar met glans vervuld. Inmiddels, door een nieuwe toekomstgerichte visie, is het een moderne school geworden waar veel plaats is voor passend onderwijs. Een fijne en veilige werkplek die goed bij Marian paste. Ze kijkt dan ook terug op een mooie tijd.

Zorg voor het kind
Als IB’er ben je verantwoordelijk voor de hele zorglijn in school: zorg, hulp en ondersteuning. Kinderen krijgen dat wat ze nodig hebben. Je houdt vinger aan de pols. Je kijkt naar het gedrag van het kind, de groepsdynamiek, de opvoeding en de omgeving van het kind. “Je moet je als IB’er blijven ontwikkelen en professionaliseren”, geeft Marjan aan. “We hebben hier te maken met kinderen uit diverse milieus en met verschillende opvoedingen, culturen en talen. Voor een IB’er is er geen dag hetzelfde.” Het communiceren met ouders van leerlingen is soms lastig bij taalbarrières. Daarom nam Marjan vorig jaar het initiatief voor het houden van een taalavond op school voor ouders en externe instanties. Als gevolg van deze avond heeft de Gemeente Zaltbommel een budget beschikbaar gesteld voor taallessen voor volwassenen op school. Vanaf september 2019 zijn de lessen gestart onder begeleiding van KW1 College, en later in het jaar met Stichting Kompas.

Het is goed zo
Een basisschool is een dynamische plek. “Onderwijs is nooit simpel, voor niemand. Soms lag ik ’s nachts wakker van mijn werk.”, vertelt Marjan. “Een leven lang onderwijs sluit je niet zomaar af. Het zijn pittige jaren geweest. Maar desondanks ga ik met een goed gevoel met pensioen.” Marjan is iemand die graag de touwtjes in handen heeft. Ze werkte vol passie, netjes en zorgvuldig. De dynamiek van de basisschool en het contact met ouders en leerlingen zal ze dan ook zeker gaan missen. Vooral de bijzondere, blije en ontroerende momenten.

Samen met pensioen
Thuis is Marjan niet de enige die afscheid neemt van het onderwijs. Haar man Frits Versteege (66 jaar) had ook zijn laatste werkweek na iets meer dan 43 jaar onderwijs, maar dan op OBS De Spelwert in Zaltbommel. Op de vraag hoe het leven er in de toekomst uit ziet, antwoordt Marjan dat het eerst tijd is voor bezinning. Beiden laten ze met een goed gevoel het werkzame leven achter zich. Marjan en Frits gaan onder andere samen genieten van hun camper. En als de rust is teruggekeerd wil Marjan nieuwe dingen gaan leren. Hun gezamenlijke doel is de vrijgekomen vrije tijd bewust en intens te beleven.