D.W. van Dam van Brakelschool | Burgemeester Posweg 46b | 5306 GE | Brakel | info@obsbrakel.nl | 0418-677180Update multifunctionele accommodatie


Artikel uit Het Kontakt

De geplande multifunctionele accommodatie (MFA) voor Brakel kan niet op de beoogde plek gebouwd worden zolang daar vlakbij een geitenboerderij is gevestigd. Ook geeft de provincie geen toestemming voor huizen op die locatie.

Voetbalvereniging BZC’14 en de beide basisscholen hebben in het najaar van 2018 een plan gepresenteerd om samen een locatie te delen. Ook kinderopvang zouden daar onderdak kunnen krijgen. De beoogde plek is aan de zuidrand van het dorp. Er ligt al een tekening waarin de MFA als een fort wordt gebouwd in een heuvel.

Door de goede inpassing in het landschap is de provincie Gelderland op zich akkoord met het ontwerp op die plek, ook al ligt de locatie in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en mag daar eigenlijk niet gebouwd worden. Dat is ook de reden dat de provincie de huizenbouw die gekoppeld zou worden aan de MFA, niet goedkeurt.

Bovendien mag de accommodatie niet gebouwd worden zolang er een geitenhouderij in de buurt gevestigd is en niet duidelijk is wat dat voor gezondheidseffecten heeft. Het gaat om het bedrijf van Van Giessen aan de Kooiweg. De ondernemer kreeg in 2015 een vergunning gekregen om in plaats van vleeskalveren geiten te gaan houden. Dat bleek achteraf onterecht, want volgens de regels van de gemeente Zaltbommel mocht dat niet.

De gemeenteraad besloot in april vorig jaar de situatie te gedogen totdat het rapport van de provincie over de gezondheidsrisico’s van geitenhouderijen zou verschijnen. Dat is er echter nog steeds niet en het is ook niet duidelijk hoelang het nog op zich laat wachten. Dat is een probleem, want met name de scholen hebben dringend nieuwe huisvesting nodig.

De raad gaat waarschijnlijk in april bepalen welke richting het plan op moet. Een optie is het splitsen van de onderdelen van de MFA. Voor de scholen en eventueel de woningbouw kan makkelijker een andere locatie gezocht worden dan voor het geheel, omdat voor de sportvelden veel ruimte nodig is.

(Bron: Het Kontakt – 3 maart 2020)